Bring on 2021: twee nieuwe vastgoedpremies om het jaar goed van start te gaan. 

2020 Zal ongetwijfeld de geschiedenisboeken ingaan als een crisisjaar op vele vlakken. Echter daaraan gekoppeld, was het een topjaar voor de vastgoedmarkt waarbij de vraag naar eigendommen met voldoende grond, privacy en rust de hoogte in schoot.
In dit segment zitten er echter vaak oudere woningen die niet aan de huidige energienormen voldoen.

Om het verbouwen/vervangen van deze energieverslinders aantrekkelijker te maken heeft de overheid een aantal nieuwe premies het leven in geroepen. Deze kunnen zowel voor kopers als verkopers aantrekkelijk zijn.
We gaan in dit blogbericht wat dieper in op de twee voornaamste.

6% BTW op afbraak en wederopbouw van onroerend goed i.p.v. 21%

Vanaf januari 2021 geldt er in België voor de afbraak en de wederopbouw van een privéwoning een tijdelijk verlaagd BTW tarief van 6%. Met deze regeling wil de overheid een duwtje in de rug geven aan particulieren die ervoor kiezen om hun verouderde woning opnieuw op te bouwen als een energiezuinige woning. 
Uw project moet wel aan verscheidene voorwaarden voldoen: 

Het af te breken gebouw moet geen privéwoning zijn, het nieuwe gebouw echter wel.
De premie is zowel voor aannemers als voor bouwpromotoren die het gebouw aan een natuurlijke persoon verkopen. Dit betekent dat de eindbetaler, zijnde de particulier, een nieuwbouw kan aankopen aan 6% i.p.v. 21%.  
De premie geldt niet voor woningen die verhuurd worden, men dient er dus zijn domicilie te vestigen. Met uitzondering voor woningen die gedurende een periode van 15 jaar ter beschikking worden gesteld aan een sociaal verhuurkantoor.
De woning dient gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper te zijn.
De bewoonbare oppervlakte mag niet groter zijn dan 200m2. (hiervan worden wel een aantal ruimtes uitgesloten)
Het volstaat dat het nieuwe gebouw op hetzelfde perceel staat. Er dient dus niet gebouwd te worden op exact dezelfde locatie.
De woning dient te voldoen aan de BEN-norm. (Dit geldt trouwens voor alle nieuwbouwwoningen)
Alleen materiële werken komen in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief bij afbraak en wederopbouw. Intellectuele prestaties - zoals de diensten van architecten, bouwingenieurs en veiligheidscoördinatoren - blijven onderworpen aan het tarief van 21%.
LET OP! Deze maatregel is beperkt in tijd en loopt tot 31 december 2022.

Geen zin om een woning te slopen maar wil je wel genieten van 6% BTW? Dan kan je op zoek gaan naar een nieuwbouwwoning die voldoet aan deze voorwaarden. 


EPC-labelpremie - Renteloze lening

Erf of koop je een huis of appartement dat niet aan de energienormen voldoet? Dan kan je vanaf 2021 aanspraak maken op de nieuwe EPC-labelpremie als je binnen de vijf jaar een grondig energetische renovatie uitvoert. Je moet dit na vijf jaar aantonen aan de hand van een nieuw EPC. Het bedrag van de premie hangt af van het behaalde EPC-label na renovatie.

Naast de EPC-labelpremie zal de renteloze energielening verhoogd worden tot 60.000 euro. Deze keer heeft iedereen die een woning koopt, geschonken krijgt of erft in 2021 deze mogelijkheid. Hoeveel je precies renteloos kan lenen hangt af van het EPC-label dat je haalt. Renoveer je een woning met label F of E naar label C? Dan kan je tot 30.000 euro lenen. Voor label B is dat 45.000 euro en voor label A 60.000 euro. 



Samen met bovenstaande punten zijn er nog tal van andere bestaande premies die van toepassing blijven of zelfs verhoogd worden. 



Bent u nog op zoek naar een landelijk ver/herbouwproject?
Of wenst u meer informatie over de vastgoedgerelateerde premies?
Dan bent u aan het juiste adres!
ImmoFluisteraar is namelijk dé vastgoedexpert in hippische eigendommen en heeft daarnaast een ruim aanbod aan landelijke en hippische woningen in uw regio.

Ontdek ons aanbod op www.immofluisteraar.be of neem contact op met uw ImmoFluisteraar-makelaar van uw gewenste regio.